Despre Bucharest Art Week

Bucharest Art Week este un eveniment anual de anvergură internațională dedicat artei vizuale contemporane. Ajuns la cea de-a treia ediție, BAW se adresează în egală măsură publicului de specialitate și celui larg. De la o ediție la alta, BAW reușește să aducă în atenția comunității locale autori și proiecte ce pot contribui în timp la o mai bună înțelegere a fenomenelor culturale contemporane, la consolidarea naturii și a rolului instituțional al organizației noastre, diversificând totodată portofoliul de proiecte culturale de referință inernațională ale orașului. 

În 2014, ediţia-pilot a fost una deschisă în special artiștilor tineri și experimentului, inclusiv la nivelul spațiilor de expunere (Foișorul de foc, spațiul public, spații neconvenționale, independente), iar expoziția principală a fost formulată în urma unei invitații lansate public și onorată de un număr de peste o sută de artiști. În 2015, asociația noastră și –a dorit un pas în plus, extrem de important și ambițios, dacă ne raportăm la capacitățile noastre instituționale: invitată să joace rolul de curator general, Olga Ștefan a propus sub titlul ”Laughter & Forgetting” intenția de a investiga ideea de recuperare cultural-istorică est-europeană: a fost astfel creat contextul pentru un dialog cultural, antrenat de un număr impresionant de artiști români și internaționali de portofoliu, iar evenimentele ediției s-au desfășurat în spații culturale cheie ale orașului, precum Hanul Gabroveni, Biblioteca Națională, Galeria Orizont – subsol, Muzeul Național al Țăranului Român etc. 

Ediția la care lucrăm în prezent se construiește pornind de la un dialog solid și de la o colaborare inițiată în urmă cu cinci ani, în 2011, odată cu inaugurarea Spațiului Independent 84. Invitată să-și asume rolul de curator general este Oana Tănase. Pe de o parte, propunerea ei este formulată pornind de la o serie de observații de natură instituțională și de la o seamă de întrebări cu privire la o mai clară poziționare a locului și rolului pe care asociația noastră și le asumă: avem în lucru chestiuni punctuale, precum evoluția scenei artistice autohtone a momentului, nevoia de bugete de producție pentru artă contemporană pentru artiștii români sau deschiderea audienței, fie ea generală sau specializată, către forme artistice structurate la confluența dintre domenii, înscriind întreaga manifestare în sfera educației și a interdisciplinarității.